Ο Δήμος Αγίας Βαρβάρας ολοκλήρωσε και θέτει σε εφαρμογή το νέο τοπικό σχέδιο διαχείρισης αποβλήτων

Ο Δήμος Αγίας Βαρβάρας με πληθυσμό απογραφής 26.550 μόνιμους κατοίκους, είναι ένας δήμος που βρίσκεται στις παρυφές του όρους Αιγάλεω και βρίσκεται πολύ κοντά στο κέντρο της Αθήνας.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της ΕΤΠΑ, το Τοπικό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων (ΤοΣΔΑ) δίνει έμφαση σε καινοτόμες δράσεις, προσαρμοσμένες στις ιδιαιτερότητες του Δήμου.

 Αντικείμενο του ΤοΣΔΑ που εκπόνησε η ΕΠΤΑ Σύμβουλοι – Μελετητές Περιβαλλοντικών Έργων & Κυκλικής Οικονομίας, www.epta.gr είναι η ανάπτυξη δράσεων πρόληψης (μείωσης παραγωγής), χωριστής διαλογής στην πηγή, επαναχρησιμοποίησης και ανακύκλωσης των ΑΣΑ με στόχο τη μείωση των αποβλήτων που καταλήγουν σε χώρους υγειονομικής ταφής και τη διαχείρισή τους με βάση τις αρχές της Κυκλικής Οικονομίας.

Πλέον, ο Δήμος Αγίας Βαρβάρας διαθέτει ένα σχέδιο δράσης με ορίζοντα το 2025, με στόχους, χρονοδιαγράμματα, πλήρη κοστολόγηση, αρμοδιότητες και αναλυτικές περιγραφές προτεινόμενων δράσεων και υποδομών, για να ξεκινήσει άμεσα την σταδιακή του υλοποίηση.

Οι βασικοί άξονες που προτείνονται στο πλαίσιο του Σχεδίου και αναλύονται σε επιμέρους δράσεις/υποδομές είναι:

  • Η δημιουργία ενός Πράσινου Σημείου για την προώθηση της διαλογής στην πηγή και του διαχωρισμού διαφορετικών υλικών και ρευμάτων αποβλήτων για την εξυπηρέτηση των δημοτών.
  • Η εγκατάσταση δικτύου πολλαπλών Γωνιών Ανακύκλωσης σε σημεία που θα εξυπηρετούν το σύνολο των δημοτών, παρέχοντας την δυνατότητα χωριστής συλλογής πολλαπλών ρευμάτων αποβλήτων.
  • Η οργάνωση δικτύου χωριστής συλλογής βιοαποβλήτων σταδιακά και σε κάθε περίπτωση έως το τέλος του 2022 όλοι οι δημότες να έχουν πρόσβαση στο δίκτυο καφέ κάδων.
  • Η προώθηση της κομποστοποίησης σε επίπεδο νοικοκυριών αλλά και για εκπαιδευτικούς σκοπούς σε ορισμένα σχολεία του Δήμου.
  • Η ενίσχυση της χωριστής συλλογής και προεπεξεργασίας πράσινων αποβλήτων.
  • Η ενίσχυση της διαλογής στην πηγή των ανακυκλώσιμων υλικών & λοιπών αποβλήτων (συσκευασίες, ΑΗΗΕ, απόβλητα φορητών ηλεκτρικών στηλών) καθώς και της χωριστής συλλογής χαρτιού, γυάλινων συσκευασιών, κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων κα.
  • Η βελτίωση του συστήματος χωριστής συλλογής ογκωδών αποβλήτων.
  • Η οργάνωση ολοκληρωμένης εκστρατείας ευαισθητοποίησης και κατάλληλου μηχανισμού για το συντονισμό και παρακολούθηση του τοπικού σχεδίου, παράλληλα με τον εκσυγχρονισμό και την οργάνωση της υπηρεσίας καθαριότητας.
  • Η πιλοτική εφαρμογή συστήματος «Πληρώνω όσο πετάω».
  • Η ενίσχυση/οργάνωση δράσεων πρόληψης – επαναχρησιμοποίησης υλικών.

 

Πηγή: energypress

Εγγραφείτε στο Newsletter του Green Attica

Αποκτήστε σε πραγματικό χρόνο ενημερώσεις απευθείας στη συσκευή σας, εγγραφείτε τώρα.

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να επιλέξετε, αν θέλετε. Αποδέχομαι Διαβάστε Περισσότερα

Πολιτική Ιδιωτικότητας & Cookies