Τηλεδιάσκεψη της Κ.Ε.Δ.Ε. με Χρυσοχοΐδη και Χαρδαλιά

Τηλεδιάσκεψη ενόψει της έναρξης της αντιπυρικής περιόδου πραγματοποίησαν το μεσημέρι της Τετάρτης 21 Απριλίου ο Πρόεδρος, η Εκτελεστική Επιτροπή και το προεδρείο της Επιτροπής Πολιτικής Προστασίας της ΚΕΔΕ, με τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, τον Υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκο Χαρδαλιά και την ηγεσία της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.

Ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Δημήτρης Παπαστεργίου τόνισε το κομβικό σημείο που βρίσκεται σήμερα η Τοπική Αυτοδιοίκηση στο θέμα της αντιπυρικής προστασίας και την ανάγκη για πιο στενή συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.

Τέσσερα σημαντικά ζητήματα ανέδειξε ο Πρόεδρος της Κ.Ε.Δ.Ε.

Κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης ο Πρόεδρος της Κ.Ε.Δ.Ε έθεσε τρία ζητήματα, που αφορούν τους Δήμους και τη συμβολή τους στην αντιπυρική θωράκιση της χώρας.

Το πρώτο ζήτημα μετά και την εφαρμογή της νέας, βελτιωμένης νομοθεσίας, είναι η αποσαφήνιση και ο ξεκάθαρος διαχωρισμός αρμοδιοτήτων, ώστε οι Δήμοι και οι άλλοι εμπλεκόμενοι φορείς να γνωρίζουν τα όρια ευθυνών τους.

Επισημάνθηκε επίσης το τεράστιο ζήτημα που υπάρχει με τις χρονοβόρες διαδικασίες που σήμερα απαιτούνται για τον καθαρισμό των οικοπέδων. Η Κ.Ε.Δ.Ε. προτείνει αντί των χρονοβόρων διαδικασιών ειδοποίησης με συστημένες επιστολές κλπ, να προβλέπει ότι την 1η Μαΐου, όλα τα οικόπεδα θα πρέπει να είναι καθαρά, αλλιώς χωρίς άλλη ειδοποίηση, οι Δήμοι να μπορούν να προχωρούν στον καθαρισμό τους και την επιβολή των σχετικών προστίμων στους ιδιοκτήτες τους.

Τέθηκε επίσης το ζήτημα της έγκαιρης ενίσχυσης των Δήμων και των Συνδέσμων τους με τους απαραίτητους πόρους, τα μέσα και το προσωπικό που απαιτείται για να ανταποκριθούν στις ευθύνες τους, ενώ επισημάνθηκε το κενό που δημιουργήθηκε από την μη πρόσληψη εργαζόμενων με προγράμματα κοινωφελούς εργασίας από τα Δασαρχεία της χώρας, μέτρο που στο παρελθόν είχε βοηθήσει σημαντικά.

Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης: «Είμαστε άμεσοι συνεργάτες και έχουμε πολλή δουλειά για να προφυλάξουμε το μέλλον των παιδιών μας και αυτό το καλοκαίρι» τόνισε ο κ. Χρυσοχοϊδης κατά την παρέμβαση του στην τηλεδιάσκεψη. Ο Υπουργός τόνισε ότι είναι σημαντικός ο ρόλος της ΚΕΔΕ, των ΠΕΔ και του συνόλου της Αυτοδιοίκησης για να διαμορφωθεί ένα περιβάλλον ασφάλειας για τους πολίτες.»

Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς: Με αυξημένους πόρους θα δώσουμε τη μάχη τη φετινή αντιπυρική περίοδο.

Ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς ανακοίνωσε την εκταμίευση 102 εκατομμυρίων ευρώ από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων για την αγορά μηχανημάτων έργου που θα μπουν στη μάχη της αντιπυρικής περιόδου. Παράλληλα ανακοίνωσε ότι η Πολιτική Προστασία θα έχει αυτόνομο πρόγραμμα στο νέο ΕΣΠΑ και μέσω αυτού, απελευθερώθηκαν 46 εκ. ευρώ από τα ΠΕΠ και αυτά τα χρήματα θα προστεθούν στην ενίσχυση των Δήμων.

Ο κ. Χαρδαλιάς ζήτησε επίσης να επισπευστούν οι διαδικασίες των Δήμων για την επικαιροποίηση και εναρμόνιση των Ειδικών Σχεδίων Πολιτικής Προστασίας.

Τέλος άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να προχωρήσει η σταδιακή μονιμοποίηση των 2.500 εποχικών υπαλλήλων γιατί όπως είπε: «Η κλιματική αλλαγή δεν είναι μια κουβέντα, είναι μια κατάσταση που είναι παρούσα, είναι σοβαρή και πρέπει να είμαστε όλοι έτοιμοι. Έχουμε θέληση και διάθεση. Όλοι μαζί πρέπει να κάνουμε μια πατριωτική δουλειά για να εξασφαλίσουμε το μέλλον των παιδιών μας.»

Πρόεδρος Επιτροπής Πολιτικής Προστασίας ΚΕΔΕ, Βλάσσης Σιώμος

Ο Πρόεδρος Επιτροπής Πολιτικής Προστασίας ΚΕΔΕ και Δημοτικός Σύμβουλος Πεντέλης, Βλάσσης Σιώμος έθιξε εκ νέου το ζήτημα των ΚΑΠ Πολιτικής Προστασίας, αλλά και την ετήσιας χρηματοδότησης που ακόμη δεν έχουν έρθει στους Δήμους, ενώ ήδη οι Δήμοι το τελευταίο δεκαπενθήμερο αντιμετώπισαν πάνω από εκατό πυρκαγιές. Ο κ. Σιώμος αναφέρθηκε τέλος στον ρόλο των εθελοντών και τις προτάσεις που έχει κάνει η ΚΕΔΕ για το θέμα αυτό.

Αντιπρόεδρος Επιτροπής Πολιτικής Προστασίας ΚΕΔΕ, Δημοσθένης Κουπτσίδης

Ο Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Πολιτικής Προστασίας της ΚΕΔΕ, Δημοσθένης Κουπτσίδης αναφέρθηκε στην ανάγκη χρηματοδότησης για την αξιοποίηση των τεχνολογιών και καινοτομιών για την πρόληψη των πυρκαγιών ειδικά σε δύσβατες περιοχές της χώρας. Έθεσε το θέμα των 4μηνών που πρέπει να επεκταθούν σε 5μηνα για τους υπαλλήλους για όσο διαρκεί η αντιπυρική περίοδος και να μπουν κριτήρια έκτασης για την χρηματοδότηση των Δήμων.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Green Attica

Αποκτήστε σε πραγματικό χρόνο ενημερώσεις απευθείας στη συσκευή σας, εγγραφείτε τώρα.

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να επιλέξετε, αν θέλετε. Αποδέχομαι Διαβάστε Περισσότερα

Πολιτική Ιδιωτικότητας & Cookies