Έπεσαν οι υπογραφές για το οικολογικό «Πράσινο» Κέντρο Δεδομένων στο Λούρο

Εικόνα από το μέλλον τη χώρας

Οι υπογραφές για το οικολογικό «Πράσινο» Κέντρο Δεδομένων στο Λούρο μπήκαν σήμερα το πρωί και σηματοδοτούν την επέκταση της συνεργασίας μεταξύ του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, του Εθνικού Δικτύου Υποδομών Τεχνολογίας και Έρευνας (ΕΔΥΤΕ) και της ΔΕΗ Ανανεώσιμες, με οικολογικό πρόσημο στην προώθηση του ψηφιακού μετασχηματισμού.

Το μνημόνιο συνεργασίας, υπέγραψαν σήμερα στην Ήπειρο, ο υπουργός Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης, ο πρόεδρος της ΕΔΥΤΕ, καθηγητής Στέφανος Κόλλιας, και ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Ανανεώσιμες, Κωνσταντίνος Μαύρος.

Όπως ανέφερε στις δηλώσεις του ο κ. Πιερρακκάκης: «Συνηθίζουμε να προσεγγίζουμε τα ψηφιακά εργαλεία μέσα από το πρίσμα της διευκόλυνσης της καθημερινότητας όλων των πολιτών.

Σήμερα, μέσα από το μνημόνιο επέκτασης συνεργασίας μεταξύ υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, ΕΔΥΤΕ, και ΔΕΗ Ανανεώσιμες προβάλλεται μια επιπλέον προστιθέμενη αξία που διαθέτουν: η συμβολή τους στην αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έχει φέρει την Ελλάδα στην πρώτη γραμμή των “πράσινων” πρωτοβουλιών στην Ευρωπαϊκή Ένωση, δείχνοντας έμπρακτα ότι μπορούμε και πρέπει να καινοτομήσουμε. Και το Οικολογικό Κέντρο Δεδομένων της ΕΔΥΤΕ ΑΕ στον ποταμό Λούρο αποτελεί μια εικόνα από το μέλλον της χώρας -ένα μέλλον πρωτοπορίας και προσαρμογής στις διεθνείς ψηφιακές και οικολογικές εξελίξεις».

Με τη σειρά του ο καθηγητής Στέφανος Κόλλιας τόνισε πως η ΕΔΥΤΕ νιώθει υπερήφανη που έχει υλοποιήσει στον Λούρο, ένα πρωτοποριακό για τα ελληνικά δεδομένα, οικολογικό «Πράσινο» Κέντρο Δεδομένων (Green Data Center). Το Κέντρο, όπως ανέφερε, βασίζεται σε βιώσιμες και φιλικές προς το περιβάλλον λύσεις, οι οποίες μειώνουν τα ποσοστά ενέργειας που απαιτούνται, στοχεύοντας στην αύξηση της αποδοτικότητας και της ενεργειακής αποτελεσματικότητας. Ο πρόεδρος της ΕΔΥΤΕ επισήμανε, ότι ο σχεδιασμός, η ανάπτυξη και η υλοποίηση των λύσεων έγινε εξολοκλήρου στην Ελλάδα από έλληνες επιστήμονες και ειδικούς σε τεχνολογίες κέντρων δεδομένων και συστημάτων κλιματισμού.

Ενώ ο Κωνσταντίνος Μαύρος, ανέφερε ότι «η ΔΕΗ Ανανεώσιμες πρωτοπορεί, ολοκληρώνοντας την ανακαίνιση του Μικρού Υδροηλεκτρικού Σταθμού Λούρου και φιλοξενώντας το πρώτο Οικολογικό -Πράσινο- Κέντρο Δεδομένων στην Ελλάδα» και επισήμανε: «Οι δράσεις βιώσιμης ανάπτυξης είναι στον πυρήνα τού νέου επιχειρησιακού σχεδίου τού ομίλου ΔΕΗ και η συγκεκριμένη είναι μία από τις σημαντικές πρωτοβουλίες των κριτηρίων ESG (Environmental/Social/Governance) στην Ελλάδα, σηματοδοτώντας τη δυναμική παρουσία του ομίλου ΔΕΗ στις ΑΠΕ».

Να τονιστεί ότι το Μνημόνιο, επικυρώνει την επιτυχή συνεργασία ετών. Η ΕΔΥΤΕ, θα συνεχίσει να παρέχει στη ΔΕΗ Ανανεώσιμες δικτυακές, τηλεπικοινωνιακές και υπολογιστικές υπηρεσίες για την προώθηση καινοτόμων δράσεων. Από την πλευρά της, η ΔΕΗΑΝ θα εξακολουθεί να παρέχει τον χώρο και «καθαρή» ενέργεια από ανανεώσιμες μορφές ενέργειας στο Οικολογικό Κέντρο Δεδομένων της ΕΔΥΤΕ, για την υποστήριξη των δράσεων Ψηφιακού Μετασχηματισμού, δείχνοντας από κοινού τον δρόμο της πράσινης ανάπτυξης στην Ψηφιακή αλλά και οικολογική ταυτόχρονα διακυβέρνηση.

Να σημειωθεί πως στην εκδήλωση παρευρέθηκαν στελέχη της ΕΔΥΤΕ και της ΔΕΗ Ανανεώσιμες, υπεύθυνοι της λειτουργίας των υποδομών και εγκαταστάσεων και έγινε ξενάγηση στους χώρους του Οικολογικού Κέντρου Δεδομένων από τον Δημήτρη Μητρόπουλο, επικεφαλής της Διεύθυνσης Προηγμένων Υπολογιστικών και Δικτυακών Υποδομών και υπεύθυνο Ασφάλειας Πληροφοριών και Δικτύων της ΕΔΥΤΕ.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Green Attica

Αποκτήστε σε πραγματικό χρόνο ενημερώσεις απευθείας στη συσκευή σας, εγγραφείτε τώρα.

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να επιλέξετε, αν θέλετε. Αποδέχομαι Διαβάστε Περισσότερα

Πολιτική Ιδιωτικότητας & Cookies