ΣΠΑΥ: Πρωτοπόρος και καινοτόμος δείχνει το δρόμο στην Πολιτική Προστασία

Με μεγάλη επιτυχία το 1o Forum του Συνδέσμου

Με πολύ μεγάλη επιτυχία διοργανώθηκε χθες, το 1ο Forum του Συνδέσμου Προστασίας Ανάπτυξης Υμηττού, με τον πρόεδρο του ΣΠΑΥ και δήμαρχο Ελληνικού-Αργυρούπολης,  Γιάννη Κωνσταντάτο να αναδεικνύει την σπουδαία δουλειά που έχει γίνει μέχρι τώρα σε όλους τους τομείς για την πυρασφάλεια του δάσους και να ανοίγει το δρόμο με νέες καινοτόμες προτάσεις για την θωράκιση των δασών σε ολόκληρη την επικράτεια.

Το Forum είχε θέμα «Ο Δεκάλογος σωτηρίας των δασών μας – Η Τοπική Αυτοδιοίκηση στο επίκεντρο της Πολιτικής Προστασίας» και σε αυτό μίλησαν υπουργοί και υφυπουργοί της κυβέρνησης, εκπρόσωποι κομμάτων, οι Δήμαρχοι – μέλη του Συνδέσμου, άλλοι Δήμαρχοι και φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης καθώς και Δήμαρχοι και εκπρόσωποι από τις περιοχές των καμένων στην Βόρεια Εύβοια.

Την παράσταση έκλεψε με την παρουσίαση του για τη δράση του Συνδέσμου, ο πρόεδρος του ΣΠΑΥ κ. Κωνσταντάντος, που με άρτια επιμελημένα video έδειξε το πολύτιμο έργο που γίνεται στον Υμηττό για τη δασοπροστασία αλλά παράλληλα παρουσίασε και μια σειρά από προτάσεις για ην ακόμη καλύτερη θωράκιση του πρασίνου του Βουνού και της ευρύτερης περιοχής.

Είναι χαρακτηριστικό πως ο ίδιος ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας, κ. Χρήστος Στυλιανίδης, εντυπωσιασμένος από το έργο που παράγεται στον Σύνδεσμο ανέφερε: «Αυτά που θέλουμε να κάνουμε σε όλη την Ελλάδα ως πολιτική προστασία τα έχετε κάνει εσείς ήδη στον Υμηττό ως ΣΠΑΥ»

Κατά την παρουσίαση του ο κ. Κωνσταντάτος, αφού καλωσόρισε τους ομιλητές αναφέρθηκε στην εμπειρία που έχουν οι δήμοι πάνω στη διαχείριση των κρίσεων, στην προσπάθεια που κάνουν για την προστασία των δασών και αμέσως μετά παρουσίασε τον «Δεκάλογο» των δράσεων και προτάσεων, γύρω από την πρόληψη, ασφάλεια, προστασία, διαχείριση, αναδάσωση, καθαρισμό, θωράκιση και εξοπλισμό των δασών, που καταθέτει ο ΣΠΑΥ.

Ειδικότερα οι δέκα προτάσεις που κατέθεσε ο πρόεδρος του ΣΠΑΥ έχουν ως εξής:

  1. Εθελοντισμός: Οργάνωση και ενίσχυση μέσω της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
  2. Αλλαγή νομοθετικού περιεχομένου διαχείρισης των δασών με πρόβλεψη για τις αρμοδιότητες της αυτοδιοίκησης και εισαγωγή νέων τεχνολογιών στη μάχη της πρόληψης.
  3. Χρηματοδότηση: Θεσμοθέτηση ανεξάρτητου κωδικού Πολιτικής Προστασίας στον προϋπολογισμό των δήμων και συμμετοχή των Συνδέσμων στα χρηματοδοτικά προγράμματα.
  4. Οργάνωση πρόληψης τοπικής αυτοδιοίκησης με αποφασιστική αρμοδιότητα.
  5. Κέντρα Διαχείρισης Κρίσεων στους 332 δήμους της χώρας.
  6. Ίδρυση Δασικής Αστυνομίας για επόπτευση δασών.
  7. Εθνικό Μητρώο Μελισσοκομίας από την πρώτη κυψέλη και έλεγχος της βόσκησης.
  8. Εθνικό Μητρώο ώριμων δασικών μελετών.
  9. Νέοι μέθοδοι αποκατάστασης δασών – Ευρωπαϊκή Τράπεζα Καλών Πρακτικών.
  10. Δημιουργία Συνδέσμων δήμων σε όλους τους ορεινούς όγκους.

Αναφερόμενος στο ζήτημα του εθελοντισμού, ο κ. Κωνσταντάτος τόνισε ότι επί θητείας του Τάκη Θεοδωρικάκου στο υπουργείο Εσωτερικών, η χρηματοδότηση εντάχθηκε πριν από 1,5 χρόνο στο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» και τώρα, επί θητείας του κ. Πέτσα συνεχίζει να προωθείται, τονίζοντας πόσο σημαντικό είναι αυτό για την «ψυχή της τοπικής αυτοδιοίκησης», όπως χαρακτήρισε τους εθελοντές, ενώ αναφέρθηκε και σε απαρχαιωμένους νόμους που πρέπει να εκσυγχρονιστούν, ώστε να μην προκύπτουν άλλα προβλήματα, όπως για παράδειγμα στη συνεργασία με τα δασαρχεία.

Στην τοποθετήσεις τους οι δήμαρχοι εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για την οργάνωση και τις δράσεις του ΣΠΑΥ, τη στήριξή τους στην προώθηση αυτών των δέκα σημείων και αναφέρθηκαν στα επιμέρους ζητήματα.

Ειδικότερα οι δήμαρχοι οι οποίοι τοποθετήθηκαν στο Forum επισήμαναν μεταξύ άλλων

Ο δήμαρχος Αγίας Παρασκευής Βασίλης Ζορμπάς τόνισε πως «ο Υμηττός αποτελεί το μεγαλύτερο περιουσιακό στοιχείο του δήμου μας», αναφέρθηκε στις καταπατήσεις που γίνονται, λέγοντας πως «καμία κυβέρνηση από το 1974 και μετά δεν έχει αγγίξει καταπατητές και βίλες» και επισήμανε ότι «οι δενδροφυτεύσεις μετά από πυρκαγιά πρέπει να γίνονται αφού περάσουν δύο χρόνια, γιατί πρέπει πρώτα να δουν πώς αντιδρά η φύση».

Ο δήμαρχος Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης, Γρηγόρης Κωνσταντέλλος, τόνισε μεταξύ άλλων: «Αισθάνομαι ότι αυτό που βιώσαμε το καλοκαίρι με τις φωτιές άφησε πληγή και ακόμη ψαχνόμαστε για το τι έφταιξε και πώς να οργανωθούμε. Συνεχίζει να υπάρχει το πρόβλημα της πολυαρμοδιότητας. Γνωρίζουμε τι έφταιξε για να μην ξανασυμβεί αυτή η λαίλαπα;».

Ο δήμαρχος Βύρωνα Γρηγόρης Κατωπόδης: «Είναι ιδιαίτερα χρήσιμη η πρωτοβουλία του forum. Η κλιματική κρίση είναι εδώ και τη ζήσαμε με τη ‘Μήδεια’ και με τις φωτιές. Ο ΣΠΑΥ αφουγκράζεται τα προβλήματα κι έχουμε χρέος να κάνουμε τα πάντα για την προστασία των δασών. Πού βρίσκεται το Προεδρικό Διάταγμα για τον Υμηττό; Πότε θα υλοποιηθούν οι εξαγγελίες για το δασαρχείο του Υμηττού;». Ακόμη αναφέρθηκε στο θέμα της συντήρησης των καλωδίων της ΔΕΗ και στις αντιπυρικές ζώνες, ενώ ζήτησε να έχει ο ΣΠΑΥ τα πορίσματα της πυροσβεστικής για τις φωτιές.

Ο δήμαρχος Ζωγράφου Βασίλης Θώδας είπε: «Οι αυτοδιοικητικοί, νέοι και παλιοί, είμαστε έτοιμοι για να αλλάξουμε τα κακώς κείμενα. Να συγχαρούμε τον ΣΠΑΥ, που αυτό το καλοκαίρι αποφύγαμε τα δύσκολα. Πρέπει να σώσουμε τα δάση από την κλιματική αλλαγή. Ο Υμηττός πρέπει να προστατευθεί με κάθε τρόπο». Και πρόσθεσε: «Η επισκεψιμότητα του Υμηττού έχει πολλαπλασιαστεί τα τελευταία δύο χρόνια. Εμείς στου Ζωγράφου έχουμε το μεγαλύτερο μέτωπο στον Υμηττό, αλλά δεν έχουμε άμεση πρόσβαση».

Ο δήμαρχος Ηλιούπολης και αντιπρόεδρος του ΣΠΑΥ Γιώργος Χατζηδάκης ανέφερε: «Ο ΣΠΑΥ και η Τοπική Αυτοδιοίκηση δεν υποκαθιστά το κεντρικό κράτος. Είναι μικρά τα ποσά που παίρνουμε ως δήμοι για την Πολιτική Προστασία. ‘Αρα πρόληψη δεν μπορεί να γίνει όπως πρέπει, αν δεν αυξηθούν τα κονδύλια. Θέλουμε να προσφέρουμε περισσότερα στους εθελοντές μας και δεν έχουμε». Τόνισε ακόμη πως η καθυστέρηση είναι μεγάλη στον τομέα της αποκατάστασης των ζημιών και πως χρειάζεται ενίσχυση του δασαρχείου.

Ο δήμαρχος Κρωπίας Δημήτρης Κιούσης αναφέρθηκε κυρίως στο ζήτημα του Προεδρικού Διατάγματος, λέγοντας μεταξύ άλλων: «Αυτό για την προστασία του Υμηττού από οικιστικές παρεμβάσεις είναι του 1978. Το διάταγμα είναι με αδυναμίες και δημιουργούνται προβλήματα. Έχουμε καταθέσει προτάσεις για τα προβλήματα γύρω από τον Υμηττό».

Ο δήμαρχος Παιανίας Ισίδωρος Μάδης χαρακτήρισε «Σύνδεσμο πρότυπο» τον ΣΠΑΥ, έθιξε το θέμα των πυλώνων υψηλής τάσης και των καλωδίων της ΔΕΗ που πρέπει να υπογειοποιηθούν και πρόσθεσε: «Η δυτική πλευρά του Υμηττού και η ανατολική πλευρά πρέπει να γίνουν μία, πρέπει δηλαδή να υπάρξει διασύνδεση».

Ο δήμαρχος Παπάγου-Χολαργού Ηλίας Αποστολόπουλος μίλησε για τις ελλείψεις: «Καλούμαστε να υλοποιήσουμε πολλά ζητούμενα χωρίς προσωπικό. Έχουμε δύο-τρία άτομα ως δήμος και άλλοι έχουν λιγότερους. Καταλήγουμε να ποντάρουμε στο φιλότιμο των ανθρώπων αυτών. Εκτός λοιπόν από οικονομικούς πόρους, χρειαζόμαστε και ανθρώπινους πόρους». Έθιξε ακόμη το θέμα του Μητροπολιτικού Πάρκου Γουδή και πρόσθεσε: «Ο Υμηττός πρέπει να είναι ανοιχτός για τον πολίτη, να αυξηθεί η επισκεψιμότητα με φιλικούς για το περιβάλλον τρόπους».

Ο δήμαρχος Καισαριανής, Χρήστος Βοσκόπουλος, αναφέρθηκε στην ιδιαιτερότητα της πόλης του, που ενώνει το αστικό τοπίο απευθείας με το βουνό και επισήμανε: «Οι δήμοι έχουν την αμεσότητα για τη λύση των προβλημάτων, όπως είναι η φωτιά, αλλά δεν έχουν τα χρήματα και το προσωπικό. Πρέπει να δούμε τις παθογένειες. Το βουνό προστατεύεται νομοθετικά και το κράτος να φροντίσει να νομοθετήσει για το βουνό».

Καλεσμένοι από τον ΣΠΑΥ στο forum ήταν και τρεις δήμαρχοι από τις πληγείσες περιοχές των πυρκαγιών του Αυγούστου, οι οποίοι στάθηκαν ιδιαίτερα στην αλληλεγγύη που έδειξαν οι δήμοι της Αττικής με τη βοήθεια που έστειλαν και ευχαρίστησαν γι’ αυτό.

Πραγματικά ήταν συγκλονιστικές οι  τοποθετήσεις των Δημάρχων από τις πληγείσες περιοχές όπως της Αρχαίας Ολυμπίας, Γορτυνίας και Λίμνης Μαντουδίου Αγίας Άννας στους οποίους ο ΣΠΑΥ με τους 11 Δήμους του θα σταθεί αρωγός.

Στο Forum, ήτο παρών έδωσαν ο υπουργός Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης (ως εκπρόσωπος του πρωθυπουργού), ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας, ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χρήστος Στυλιανίδης, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Τάκης Θεοδωρικάκος, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Σπήλιος Λιβανός, ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Αμυράς, οι δήμαρχοι των 11 δήμων που συνθέτουν τον ΣΠΑΥ (Αγίας Παρασκευής, Παπάγου-Χολαργού, Ζωγράφου, Καισαριανής, Βύρωνα, Ηλιούπολης, Αργυρούπολης-Ελληνικού, Γλυφάδας, Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης, Παιανίας, Κρωπίας), ο περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης, δήμαρχοι άλλων περιοχών, αλλά και των δήμων που επλήγησαν από πυρκαγιές το περασμένο καλοκαίρι, καθώς και ο δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης, βουλευτές και εκπρόσωποι των κομμάτων, εκπρόσωποι φορέων, της πυροσβεστικής, του δασαρχείου κ.α.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Green Attica

Αποκτήστε σε πραγματικό χρόνο ενημερώσεις απευθείας στη συσκευή σας, εγγραφείτε τώρα.

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να επιλέξετε, αν θέλετε. Αποδέχομαι Διαβάστε Περισσότερα

Πολιτική Ιδιωτικότητας & Cookies