Τα πρώτα ηλεκτρικά φορτηγά έρχονται να ανακουφίσουν τις ευρωπαϊκές πόλεις

Μηδέν θόρυβος, μηδέν ρύποι: Τα χαρακτηριστικά αυτά των ηλεκτρικών οχημάτων είναι ικανά να «ανακουφίσουν» τους κατοίκους των μεγαλουπόλεων από δύο σοβαρές αιτίες παθήσεων, που αποδίδονται στο μεταφορικό έργο. Πολύ δε περισσότερο, όταν μιλάμε για βαρέα φορτηγά και λεωφορεία, τα οποία καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες ορυκτών καυσίμων.

Έτοιμοι οι Ευρωπαίοι κατασκευαστές

Στην κατηγορία των ελαφρών επαγγελματικών αυτοκινήτων ήδη αρκετοί κατασκευαστές, όπως ενδεικτικά οι Nissan, Renault, Peugeot, Volkswagen, Fiat και Mercedes, προσφέρουν μια μεγάλη γκάμα ηλεκτρικών προτάσεων.

Στην κατηγορία όμως των βαρέων επαγγελματικών οχημάτων οι αντίστοιχες προτάσεις ήταν ελάχιστες. Πλέον κατασκευαστές όπως οι MAN, DAF και Volvo, θα προσφέρουν πάσης φύσεως φορτηγά, τράκτορες και λεωφορεία, με μικτό βάρος έως και 40 τόνους, που θα κινούνται αποκλειστικά με ηλεκτρική ενέργεια. Τα περισσότερα από αυτά θα είναι ευρέως διαθέσιμα εντός του 2021.

Τα πρώτα ηλεκτρικά φορτηγά μπαταρίας, με εμβέλεια κίνησης που πλέον φτάνει έως και τα 300 χιλιόμετρα, θα κληθούν να επιτελέσουν μεταφορικό έργο εντός των πόλεων και πέριξ αυτών, όπου φυσικά οι μηδενικοί ρύποι και ο σχεδόν μηδενικός θόρυβος λειτουργίας έχει περισσότερο νόημα.

Σταδιακά, οι κατασκευαστές θα προσφέρουν και ηλεκτρικά φορτηγά μεγάλων αποστάσεων τεχνολογίας κυψελών καυσίμου, όπου με καύσιμο το υδρογόνο θα παράγουν on board ηλεκτρική ενέργεια με αποτέλεσμα να έχουν πολύ μεγαλύτερη εμβέλεια κίνησης.

Αρχή από το δημόσιο

Λεωφορεία, απορριματοφόρα και χιλιάδες ακόμα βαρέα οχήματα κινούνται καθημερινά στις πόλεις και παράγουν, ταυτόχρονα με ένα πολύ σημαντικό μεταφορικό έργο, χιλιάδες τόνους ρύπων και μεγάλο θόρυβο. Η αντικατάσταση όλων αυτών των οχημάτων, των οποίων οι καθημερινή κάλυψη χιλιομέτρων είναι σχετικά περιορισμένη αλλά συνεχής, μπορεί να πραγματοποιηθεί άμεσα από ηλεκτρικά βαρέα οχήματα.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Green Attica

Αποκτήστε σε πραγματικό χρόνο ενημερώσεις απευθείας στη συσκευή σας, εγγραφείτε τώρα.

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να επιλέξετε, αν θέλετε. Αποδέχομαι Διαβάστε Περισσότερα

Πολιτική Ιδιωτικότητας & Cookies